[O2] Stuknięcie i szarpnięcie silnikiem podczas wrzucania je

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • klanhker
    Classic
    • 2011
    • 2

Zamieszczone przez shok
    Zamieszczone przez Garret
    ja bym dodał trzecią opcję w ankiecie- odśnieżać i nie solić
    To jest ciekawy pomysł jesli mowimy o miescie.
    Bardzo ZŁY pomysł!!!!

Sypanie soli zapobiega powstawaniu lodu! Sypanie soli powoduje powstawanie mieszaniny która ma niższa temperaturę zamarzania... Przy 10% roztworze mamy już breje która nie zamarza przy -21.

Łopatologicznie. NIE sypanie ma taki sam sens jak lanie wody do zbiornika na płyn do spryskiwaczy.

Sól się sypie po to by:
    -nie powstawał lód
    -by śnieg nie zbijał się w duże i twarde bryły by ułatwić usuwanie go
    -by rozpuszczona breja mogła odpływać kanalizacją bez zapychania jej

Sypać trzeba... Ale trzeba to robię ROZSĄDNIE. Są dwie opcje:

- sypiemy i odśnieżamy gdy śnieg przestanie padać a korki się rozładują

-stosujemy metodę jak w USA, gdy mocno pada ludzie pozostają w domach a na drogi wyjeżdżają tylko służby miejskie ewentualnie komunikacja
    pzdr
  • kubakow
    Classic
    • 2010
    • 1

Witam

Kupiłem O2 TDI 2.0 - 140KM. Samochód jest z 2006 roku i ma przebieg 130.000 km. Samochód kupiony jako "sprawdzone auto" u dilera Skody.

Pojeździłem sobie miesiąc i zauważyłem coś niepokojącego. Opiszę krótko co i kiedy się ujawnia.
    1. Stoję na światłach - samochód na luzie, sprzęgło nie wciśnięte.
    2. Kiedy chcę ruszyć dynamicznie to dzieje się coś dziwnego. W momoncie kiedy wciskam sprzęgło i od razu wrzucam jedynkę słyszę stukot, jakby głuche uderzenie. Jak nie mam wciśniętego hamulca to samochodem aż delikatnie zakołysze, jakby szarpnie do przodu.
    3. Sytuacja ta nie pojawia się, kiedy najpierw wcisnę sprzęgło, a potem odczekam np. jakieś 3 sekundy i dopiero potem wrzucę jedynkę - wówczas nie ma stukotu. Uderzenie pojawia się tylko jeżeli wciskam sprzęgło i od razu jedynka.

Proszę o pomoc, co może być przyczyną takiej sytuacji ?

Komentarz

Pracuję...